söndag 19 oktober 2008

Halloween



Bilder från www.countryhomes.com

Halloween

Halloween, en sammandragning av den ursprungliga formen all hallows eve(ning) som betyder alla helgons afton. Festen är en gammal skotsk tradition sedan 600-talet. Dagen firas den 31 oktober, då Alla helgons dag ursprungligen inföll den 1 november. Kopplingen till denna helg har dock gjort att det i Sverige förekommer att vissa felaktigt firar Halloween fredagen före Alla helgons dag, oavsett datumet. I engelskspråkiga länder, där Halloween har varit en tradition sedan länge, är dagen en dag för festligheter och firande, men den är ingen helg- eller semesterdag. Kelterna firade slutet på sommaren den 1:a november, de kallade sin högtid för Samhain (summer's end). Det var nyårsafton för dem, och en tid att tänka tillbaka på allt som har varit de senaste året, och på bortgångna vänner och släktingar.

Halloween har rötter i den förkristna keltiska traditionen som sedan övertogs av de kristnade germanerna. Man firade sommarens slut och vinterns början och tog då hem boskapen från betesmarkerna. Man trodde att allehanda onda väsen var i farten denna natt och därför behövde skrämmas bort med eldar när det mörknade. Seden att göra "dödskallar" av urgröpta pumpor (ursprungligen kålrötter) och tända ljus i dem har sitt ursprung i dessa föreställningar. Enligt gammal irländsk tradition skulle också de döda denna natt återvända hem och behövde vägledas med ljus och eldar.

Dessa gamla traditioner spreds under 1800-talet till USA med irländska immigranter och fick där den utformning som i dag förknippas med ordet Halloween. Det firas i regel med att barn går omkring, utklädda till spöken, vampyrer och liknande, och knackar på hos folk och frågar "bus eller godis?" (engelska "Trick or treat?"). I Storbritannien och USA har barnen ofta ett party.

1995 lanserades Halloween, som det firas i engelsktalande länder, i Sverige av detaljhandlarna. Kring år 2000 slog det igenom även i Norge. Till dags dato (2007) har firandet i Sverige dock inte blivit den kommersiella succé detaljhandeln hoppades på utan sträcker sig generellt till pumpor med ljus i. Detta kan mycket väl vara en anti-reaktion mot detaljhandelns försök och samtidigt ha att göra med traditionerna i Sverige, att Alla helgons dag är en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke. Det är möjligt att begränsningen av festligheter och firande till 31 oktober skulle kunna hjälpa allmänheten att särskilja Halloween från Alla helgons dag och därmed minimera konflikter.

Vad gäller "bus eller godis" (se tidigare beskrivning) i Sverige är det mest lämpligt att gör detta på den faktiska dagen för Halloween (31 oktober). Vissa gör detta på fredagen före Alla helgons dag.[1]

Info från Wikipedia

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails